Vad är radon
När grundämnet Radium sönderfaller bildas radon som är en osynlig och luktfri radioaktiv gas. Radium finns överallt i naturen.
Radon i hus kan komma från marken, byggmaterialet eller hushållsvattnet.
Radon från marken är vanligast och tar sig in i huset via otätheter i grunden.
Radon i vattnet är ovanligt, speciellt vid ytvattentäkter som vi har här i kommunen. Här kan du läsa mer om radon och riskerna med det.
Radonmätning
Det enda sättet att ta reda på om det finns radon i ett hus är att mäta. Radonhalten varierar dels under dygnet och dels under året. Variationer beror i huvudsak på temperatur, vindförhållanden och ventilation.
Den vanligaste mätmetoden är att använda spårfilm i små mätdosor.
För att få ett bra årsmedelvärde ska mätningarna ske under minst 2 månader. Mätningarna ska ske någon gång under eldningssäsongen – mellan 1 oktober och 30 april. Gränsvärdet för radon i bostäder är 200Bq/m³.
I fastigheter med dokumenterat förhöjda värden mäts alla lägenheter. I andra fastigheter mäts ett urval lägenheter enligt Strålsäkerhetsmyndighetens rekommendationer.
Åtgärder
Om det skulle visa sig att det är förhöjda värden i just din lägenhet ska det planeras för åtgärder. Det allra vanligaste är att man gör ventilationsåtgärder av olika slag. Därefter gör ytterligare en mätning nästkommande eldningsperiod.
Skulle det visa sig inte vara tillräckligt finns det åtgärder som t.ex. gipsplattor på väggar, speciell spärrfärg, radonsug, mm.
Man kan själv påverka att hålla ner radongaserna i inomhusluften. När ventilationen fungerar i en fastighet sänks halten av alla emissioner i luften.
När man vädrar fungerar inte ventilationen som den ska, så tänk på att vädra med tvärdrag en kort stund istället.
Rör inte ventiler och don som finns i lägenheten, de är inställda efter ett värde utifrån fastighetens förutsättningar. Ändrar man i en lägenhet kan hela huset påverkas. Mätning sker under oktober-april
|